همه چیز درباره دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

دستگاه تزریق پلاستیک نوعی ماشین صنعتی است که از آن برای تولید محصولات پلاستیکی و پلیمری در اشکال و اندازه‌های مختلف استفاده می‌شود. مواد پلاستیکی با تقویت‌کننده‌ها و سایر مواد در مخزن دستگاه ترکیب می‌شوند و در همان حالت مذاب و خمیری وارد قالب‌های فولادی می‌شوند تا پس از سردشدن به شکل قالب دربیایند. دستگاه تزریق پلاستیک در دو نوع عمودی و افقی طراحی و تولید می‌شود که در این صفحه به معرفی دستگاه پلاستیک عمودی، بررسی ویژگی‌های آن و مزایای استفاده از آن خواهیم پرداخت.  

دستگاه تزریق پلاستیک عمودی چیست؟

تفاوت اصلی دستگاه پلاستیک عمودی و افقی در نحوه قرارگیری قالب‌ها در دستگاه است. در بسیاری از موارد بر اساس ویژگی‌های محصول نهایی لازم است قالب‌ها به صورت افقی در دستگاه قرار گیرند و در بعضی موارد دیگر بهتر است از نوع عمودی دستگاه تزریق پلاستیک برای تولید قطعات استفاده شود.  

تفاوت دستگاه تزریق پلاستیک عمودی با افقی

دستگاه قالب‌گیری و تزریق پلاستیک عمودی و افقی هر دو بر اساس اصول یکسان و کلی قالب‌گیری تزریقی عمل می‌کنند که شامل تزریق پلاستیک مایع به داخل قالب برای به دست آوردن شکل نهایی قالب با سخت شدن مواد پلاستیک مایع است. اما هر کدام از انواع افقی یا عمودی این ماشین مزایای منحصر‌به‌فرد و خاص خود را ارائه می‌دهند که برای اهداف متفاوت مناسب است.

تفاوت اصلی این دو مدل در پیکربندی دستگاه و جهت حرکت قالب است. در پروسه تزریق پلاستیک عمودی، عمل گیرش و بسته‌شدن قالب به صورت عمودی و طی یک حرکت در جهت بالا و پایین رخ می‌دهد و مکانیزم گیره قالب و تزریق هر دو در امتداد همان صفحه عمودی انجام می‌شوند. اما در پروسه تزریق پلاستیک با دستگاه تزریق افقی، عمل گیرش قالب در راستای افقی صورت گرفته و هر نیمه از قالب در جهت چپ یا راست و به سمت یکدیگر حرکت می‌کنند. در بخش بعدی نگاهی دقیق‌تر به فرآیند تزریق پلاستیک عمودی و همچنین مزایا و معایب آن خواهیم داشت.

دستگاه تزریق پلاستیک افقی و عمودی

فرایند قالب‌گیری تزریقی با دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

در ماشین تزریق پلاستیک عمودی، دو نیمه قالب به صورت عمودی به بالا و پایین (در جهت اتصال به هم) حرکت می‌کنند تا باز یا بسته شوند. در این دستگاه معمولا مکانیزم تزریق در بالای قالب قرار دارد و علاوه بر فشار تزریق، جاذبه نیز در پر کردن حفره‌های قالب نقش موثری دارد.

تجهیزات ماشین تزریق پلاستیک عمودی شامل گیره‌های باز و صفحات چرخشی هستند و معمولا امکان کار با چند قالب به شکل همزمان را فراهم می‌کنند. در نتیجه، نیاز به عملیات دستی و مداخله اوپراتورهای انسانی کمتر شده و بهره‌وری نیز افزایش خواهد یافت.

از طرف دیگر، اندازه شات یا  مقدار مواد پلاستیکی مذاب مورد‌نیاز در فرآیند تزریق قالب، یکی از موارد مهم در روند تولید قطعات است و از آنجایی که در دستگاه‌های عمودی یا ایستاده پلاستیک مذاب از بالا می‌آید، فاصله مورد نیاز برای تکمیل یک قطعه بسیار کمتر از میزان فاصله در یک دستگاه تزریق پلاستیک افقی است و این کار به کاهش هزینه‌ها و کاهش ضایعات کمک می‌کند و در عین حال فرآیند تولید را تا حد ممکن کارآمد نگه می‌دارد.

یکی از تفاوت های کلیدی دستگاه‌های تزریق پلاستیک عمودی در مقایسه با دستگاه‌های تزریق پلاستیک افقی این است که قطعات پس از پایان کار مانند قالب‌های افقی به طور اتوماتیک از قالب خارج نمی‌شوند و برای این کار باید از دست یا بازوی رباتیک استفاده شود.

قالب دستگاه تزریق پلاستیک

مزایای دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

در دستگاه تزریق پلاستیک عمودی مرحله تزریق نیز در جهت عمودی صورت می‌گیرد و به این ترتیب می‌تواند کنترل بیشتری را هنگامی‌که مواد از فاصله کم به قالب ریخته می‌شوند ارائه دهد. اما اغلب اوقات موقع کار با دستگاه‌های افقی، مواد مذاب پلاستیکی و پلیمری باید فاصله بیشتری را برای رسیدن به قالب طی کنند که همین موضوع باعث می‌شود ماده سرد شده و نتیجه مطلوبی تولید نکند. علاوه‌ بر این، ماشین تزریق پلاستیک عمودی مزایای دیگری ارائه می‌دهد که مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از:

  • پایداری جریان مواد و توزیع بهتر دما
  • فشار و نیروی کمتر گیره به علت نقش نیروی گرانش در فرایند تزریق
  • اشغال‌کردن فضای بسیار کمتر در مقایسه با دستگاه افقی
  • امکان استفاده از صفحات گردان برای تولید لایه‌ها و قطعات ترکیبی
  • مناسب برای تولید قطعات اینسرتی
  • قیمت مناسب

نقاط ضعف دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

  • زمان‌بر بودن برداشتن قطعات تولیدشده با دست
  • امکان آسیب دیدن قطعات در مرحله برداشتن توسط اوپراتور انسانی یا ربات
  • دشواری زمان‌بندی برای برداشتن قطعات با دست
تزریق پلاستیک

اهمیت استفاده از دستگاه تزریق پلاستیک عمودی

اغلب صنایعی که از دستگاه تزریق پلاستیک عمودی برای تولید قطعات استفاده می‌کنند به علت راحتی اینسرت‌گذاری در قالب است که این دستگاه را انتخاب می‌کنند. نیروی جاذبه در فرایند تزریق پلاستیک با دستگاه عمودی باعث ثابت ماندن قطعات اینسرتی روی نیمه‌ی ثابت قالب می‌شود و این موضوع زمانی اهمیت خود را نشان می‌دهد که قطعات دارای خاصیت غیر فرومغناطیسی یا غیرآهنربایی باشند. برای مثال در رابطه با متریال برنجی، مسی، آلومینیومی یا پلاستیکی که دارای خاصیت غیر فرومغناطیسی هستند و جذب آهنربا نمی‌شوند، موضوع ثابت نگه‌داشتن آن‌ها بر روی قالب و پایداری آنها طی فرایند تولید در دستگاه‌های تزریق پلاستیک افقی بسیار دشوار است، اما با کمک دستگاه‌های عمودی یا ایستاده نیروی جاذبه در این فرایند نقش مثبتی ایفا می‌کند.

بهترین دستگاه تزریق پلاستیک کدام است؟

در حالی که دستگاه‌های تزریق پلاستیک افقی اولین دستگاه‌هایی بودند که برای قالب‌گیری و تولید قطعات مختلف پلاستیکی طراحی و تولید شدند و به سرعت به یک استاندارد در تولید پلاستیک دست یافتند، اما ماشین‌های تزریق پلاستیک عمودی احتمالا روشی پایدارتر برای تزریق پلاستیک و قالب‌گیری هستند که امروزه برای کاربردهای خاص کارآمدتر به‌نظر می‌رسند. بسیاری از تولیدکنندگان قطعات و ابزارهای پلاستیکی مختلف از جمله اسباب‌بازی، قطعات خودرو، تجهیزات پزشکی و غیره اکنون استفاده از دستگاه‌های قالب‌گیری ایستاده را ترجیح می‌دهند و از مزایای متعدد آن بهره می‌برند.

در نهایت بهترین کار برای تصمیم‌گیری در مورد خرید دستگاه تزریق پلاستیک این است که با توجه به مشخصات فنی و تکنیکی و در نظر داشتن نیاز صنعت مورد نظرتان، بتوانید تشخیص دهید در میان انواع دستگاه‌های تزریق پلاستیک کدام نوع تناسب بیشتری با هدف شما دارد و نسبت به استفاده از همان اقدام کنید.

سوالات متداول

دستگاه تزریق پلاستیک عمودی و افقی چه تفاوت‌هایی دارند؟

این دو دستگاه در عملکرد تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و تفاوت اصلی این دو دستگاه در شکل ظاهری دستگاه و البته نوع حرکت قالب است، در دستگاه‌های تزریق پلاستیک عمودی عمل بسته شدن قالب و وصل شدن قالب به گیره به صورت عمودی و طی یک حرکت از بالا به پایین انجام می‌شود و در دستگاه‌های تزریق پلاستیک افقی این فرایند به طور افقی انجام می‌شود و نیمه‌های قالب در جهت چپ و راست به یکدیگر وصل می‌شوند.

دستگاه تزریق پلاستیک عمودی بهتر است یا افقی؟

با توجه به این موضوع که دستگاه‌های تزریق پلاستیک در عملکرد تقریبا یکسان هستند و تفاوت‌های جزئی دارند نمی‌توان یکی را بهتر از دیگری دانست. هرکدام مزایا و معایب خود را دارند که باید با توجه به نیاز مخاطب سنجیده و خریداری شوند. جهت مشاوره و انتخاب دستگاه خود می‌توانید با مشاورین گروه صنعتی پانترا تماس حاصل فرمایید.